Kazandıran Rehberlik

Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar insanın içinden gelir. Ve her zaman oradadırlar.

Sigmund Freud

Hukuk Mesleklerine Giriş Rehberlik

Sık Sorulan Sorular, Gerekli Bilgiler

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı  Nedir?

 

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ”Yargı Reformu Strateji Belgesi” çerçevesi kapsamında hazırlanan 1.Yargı Paketi, 24 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yeni yapılan düzenlemeler ile birlikte Hakim ve Savcı Yardımcılığı sınavına girmek ve Avukatlık veya Noterlik Stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında başarılı olma şartı getirilmiştir.

 

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavının Yapılış Tarihi Nedir ?

 

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı EYLÜL ve NİSAN aylarında olacak şekilde yılda 2 defa  Adalet Bakanlığı ile imzalanacak protokole göre ÖSYM tarafından yapılır.

 

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Hangi Yıl Fakülteye Kayıt Yaptıran Öğrencileri Kapsar?

 

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı; Hukuk Fakültesi’ne 2020-2021 öğretim yılından itibaren kayıt yaptıran adayların mezun oldukları yıldan itibaren gerçekleştirilecektir. Düzenlemeden önce Hukuk Fakültesi’ne kayıt yaptıran kişiler bu sınav kapsamı dışında bırakılmıştır.

 

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavının Adli Hakimlik Sınavıyla Ortak Alanları Var mıdır?

 

Format ve kapsam açısından Hakimlik Sınavına çok benzeyen bu sınavda Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, İdari Yargılama Hukuku, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku , Ceza Yargılama Usül Hukuku Medeni Usül Hukuku, Ticaret Hukuku, İcra ve İflas Hukuku ve İş Hukuku alanları birebir aynıdır.  Bu alanlarla birlikte Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına ekstra olarak Avukatlık Hukuku , Türk Hukuk Tarihi,  Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi ile Vergi Hukuku alanları da eklenmiştir.

 

Hukuk Meslekleri Giriş Sınavı Müfredat ve Soru Sayıları: 

 

(100 Soru) Anayasa Hukuku, Anayasa Yargısı, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Hukuk Yargılama Usulü, Ticaret Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Ceza Hukuku, Ceza Yargılama Usulü, İdari Yargılama Usulü ve İdare Hukuku, İş Hukuku, Vergi Hukuku, Vergi Usul Hukuku, Avukatlık Hukuku, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi, Türk Hukuk Tarihi  ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır.

 

Anayasa Hukuku: 6 Soru

 

Anayasa Yargısı: 2 Soru

 

İdare Hukuku: 6 Soru

 

İdari Yargılama Hukuku: 4 Soru

 

Medeni Hukuku: 12 Soru

 

Medeni Usul Hukuku: 8 Soru

 

Borçlar Hukuku: 10 Soru

 

Ceza Hukuku: 8 Soru

 

Ceza Muhakemesi Hukuku: 6 Soru

 

İcra ve İflas Hukuku: 6 Soru

 

Ticaret Hukuku: 10 Soru

 

İş Hukuku: 6 Soru

 

Vergi Hukuku: 4 Soru

 

Vergi Usul Hukuku: 2 Soru

 

Avukatlık Hukuku: 4 Soru

 

Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi: 4 Soru

 

Türk Hukuk Tarihi: 2 Soru

 

 

Yazılı Yarışma Sınavının Değerlendirilmesi 

 

Yazılı yarışma sınavı, Adalet Bakanlığı ile imzalanacak protokole göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılır.

Sınav Test Şeklinde Olup Çoktan Seçmeli En Az 100 Sorudan Oluşur.

Sınavda 100 Puan Üzerinden En Az 70 Puan Alanlar Başarılı Sayılır.

Adaylar testteki soruların cevaplarını optik okumaya elverişli cevap kâğıtlarına işaretleyecekler, cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir.